Ziemassvetku Christstollen


Nedaudz no vestures: Si maizite tika pirmo reizi piefikseta Dresdenes pilseta Sveta Bartelomeo slimnicas rekinos, Tas bija 1474 gads,
Receptes pirmssakumos gan mikla ieksa neietilpa ne sviests ne piens ,Lai padaritu so piragu cildenaku Hercogs Ernsts un vinja bralis Alberts  ludza pavestam atcelt likumu par sviesta un piena aizliegumu Ziemassvetku gavenja laika.Vinjam tika sutita ta saucama''Sviesta vestule'' ,un ta no 1491 gada recepte tika papildinata ari ar sim sastavdalam. Gadu gaita recepte tikai ir uzlabojusies.Si Kristus maizite caur gadsimtiem ir gajusi caur Keninjiem, princiem un Dresdenes vesturi, no 1991 gada si maizite ir patenteta un to atlauts cept 140 bekerejas Vacija.

Recepte  prieks divam Stollen


Prieks Auglu pildijuma:
250 gr, rozines
100gr. sasmalcinatas mandeles
50 gr.apelsinu marmalade
50 gr. citronu marmalade
70ml. ruma

Rauga miklai:
250 ml. piena
150 gr cukura
divi rauga gabalinji (pa 42gr.)
1kg miltu
1 tejkar. sals (bez kaudzes)
400 gr.miksta sviesta
2 olas (M izmera)
2 telkar. rivetas citrona mizinjas no Bio citroniem,
1\2 tejkar.Burbon vanilas cukura,un muskatrieksta riveta

1.Visus produktus kas domati pildijumam samaisa kopa un apsedz ar vaku uz nakti atstaj ievilkties.
Nakamaja diena:
2.Silta piena ar cukuru 1tejkar, iejauc raugu un atstaj uz 15min.
3.Miltus sajauc ar parejo cukuru un sali,pievieno olas un parejas garsvielas.
Pievieno rauga pienu un maisa miklu lidz ta paliek gluda un atdalas no trauka malam.(tapec es miltus pievienoju skidrumiem pakapeniski nevis visus uzreiz,jo dazreiz vajag vairak neka recepte,lidz mikla sasniedz vajadzigo konsistenci)
4. Miklai pievieno auglu maisijumu,samaisa, Iemica auglus mikla. Parkaisa ar miltiem.
Parklaj ar ietinamo plevi  un atstaj vesa vieta uz 2 stundam.
5. Miklu pardala uz pusem .Izrulle 2 ovalus, un parloka uz pusem veidojot kukuliti, kas lidzigs tipiskai Stollen formai. Kukulisus liek uz cepampapira,parklaj ar dvieliti un uz 30 min atstaj uzrugt.
6.Cepeskrasni uzkarse uz 180 gradiem.cep aptuveni 1 stundu,ja stollen augspuse paliek parak bruuna apklaj ar folliju un cep talak.
7. Isi pirms cepsanas beigam  karsto stollen parsmere ar sviestu. Tad bagatigi parkaisa ar pudercukuru ietin follija un tur pirms pasniegsanas divas nedelas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru